locatii

BUM-Brașov Underground Museum

Parc Cultural După Ziduri

Proiectul de integrare prin cultura a galeriilor subterane de Dupa Ziduri in viata orasului desfasurat de Asociatia Amural in parteneriat cu Primaria Brasov intra intr-o noua etapa. Prin proiectul de interventie culturala co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si cu sprijinul partenerilor locali, galeriile subterane se pregatesc sa devina BUM - Brasov Underground Museum - primul muzeu de arte new media din tara.
Programul muzeului este de marti pana duminica, intre orele12:00 - 20:00.
Pretul unui bilet este de 20 de lei, iar pentru elevi, studenti si pensionari accesul este 10 lei.
Copiii pana la 7 ani, accesul este gratuit.ISTORICUL PROIECTULUI

ISTORICUL PROIECTULUI

Galeriile au fost sapate in dealul Warthe in Al Doilea Razboi Mondial pentru a servi drept adapost antiaerian. Din 2015 galeriile subterane au fost, alaturi de intreaga zona Dupa Ziduri, in centrul preocuparilor Asociatiei Amural.

In 2020 Asociatia a lansat viziunea Parc Cultural Dupa Ziduri, ce contine 7 puncte pentru transformarea zonelor din jurul cetatii medievale intr-un parc natural si cultural. Unul dintre aceste puncte este transformarea galeriilor subterane in galerii de arte digitale. Proiectul s-a bucurat de sustinerea comunitatii.

Dupa 7 ani de existenta a Amural Festival Vizual, arta care imbina tehnologia a ajuns la maturitate. Iar galeriile au calitatea de a fi cufundate in intuneric si compartimentate, formand un spatiu perfect pentru lucrari de lumina, sculptura, arta video si arte ce folosesc noile tehnologii in general.

NOUL SPATIU DE CREATIE SI INOVATIE DIN BRASOV

[BUM] Brasov Underground Museum este un proiect de activare culturala si regenerare urbana prin arta si noi tehnologii, menit sa configureze un nou spatiu alternativ pe harta culturala a Brasovului. Prin reconversia galeriilor ignorate pana nu demult, se propune constituirea unui spatiu de arta contemporana redat comunitatii si reintegrat in tesutul urban.

Proiectul cultural va debuta in luna aprilie 2021 cu o cercetare istorica a spatiului pentru a afla mai multe despre trecutul sau. In paralel, Primaria incheie amenajarile initiale. Va urma un apel pentru artisti new media in zilele urmatoare si amenajarea exponatelor primului muzeu de arta si tehnologie. Prima expozitie underground va fi vernisata in iunie 2021. Aceasta va fi deschisa in tot sezonul cald cu respectarea regulilor de siguranta sanitara, ca orice alt muzeu sau galerie de arta. Pana in toamna se vor organiza dezbateri cu public - consultari, mese rotunde cu partenerii locali si membri ai societatii civile si grupuri de initiativa civica asteptate sa ia parte la dialog.

NOU MODEL DE PARTENERIAT

Mai mult de atat, prin proiectul [BUM], Asociatia Amural piloteaza un parteneriat cu Primaria Municipiului Brasov pentru a crea conditii de colaborare in viitor intre administratie si societatea civila atat in mediul cultural cat si in alte aspecte ale vietii orasului.

Asociatia anunta si primul sau partener privat - George, partenerul de internet banking de la BCR. Deschiderea echipei BCR pentru proiectele de arta si tehnologie va duce proiectul mai aproape de scopul sau final de a deveni un muzeu permanent de arta new media.

BUM - Brasov Underground Museum este un proiect de interventie culturala coordonat de Asociatia Amural si co-finantat prin Administratia Fondului Cultural National. Programul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul programului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

De ce recomanda Dan?

Am fost la inaugurare si emotiile si senzatiile inedite generate de acest spatiu incredibil m-au facut sa anunt imediat cati mai multi prieteni de noutatea din oras. Eram entuziasmat ca un copil. Sper sa ramana un spatiu permanent, in care succesiunea lucrarilor sa ne faca, inclusiv pe noi, localnicii, sa intram de cateva ori pe an "sub" Brasov.