Transylvania Ultimate Frisbee
Un frisbee este un disc zburator de 20-25 cm confectionat din plastic. Forma discului ii permite sa zboare, generand forta portanta pe masura ce se deplaseaza prin aer rotindu-se. Se poate juca recreativ de la doi participanti in sus, dar si in mod organizat cu echipe de cate sapte jucatori.
Pe un teren de joaca dreptunghiular, a carui latime este de 37 de metri si lungimea de 110 metri, din care ultimii 23 de metri pe ambele parti, se numesc zona de terminare (scor). Jucatorii se pot schimba doar dupa terminarea unui punct, dupa ce trece jumatate din timpul de joc sau in cazul unui accident.
Jocul este inceput de ambele echipe pe linia de obiectiv. Echipa de aparare arunca discul in directia atacatorului. Discul se poate pasa in orice directie si in lungimea dorita. Jucatorii care tin discul nu pot alerga cu el, este permis sa faca doar pasii de care are nevoie un jucator pentru a se opri, sau sa ramana in picioare dupa prinderea discului. Jucatorul dupa prinderea discului, are la dispozitie 10 secunde sa paseze discul unui alt jucator, iar aceste secunde sunt numarate de unul dintre jucatorii din echipa de aparare (marker).
Echipa castiga un punct de fiecare data cand unul dintre jucatorii echipei prind discul in zona de terminare (scor). Dupa fiecare marcare, jucatorii isi schimba partile, iar echipa atacatorilor devine echipa de aparare, care incepe jocul asa ca la inceputul acesteia.
Echipa pierde discul daca in timpul pasarii, discul cade pe jos, jucatorul advers prinde discul sau il arunca pe jos, discul este aruncat sau prins in afara zonei de joc sau jucatorul nu arunca discul in cele 10 secunde. In unul dintre aceste cazuri, echipa atacatorilor devine echipa de aparare si invers. Orice fel de contact fizic este interzis. Este interzisa si apararea, limitarea miscarii unui jucator adversar. Contactul fizic devine automat fault. Daca dupa fault, jucatorul care ataca pierde discul, jocul continua ca si cum nu l-ar fi pierdut, adica atacul continua. Daca fundasul nu este de acord cu faultul (contesta), jocul se muta cu o aruncare in spate, adica la jucatorul care a aruncat jucatorul faultat. Arbitrul in acest joc nu este necesar, pentru ca jucatorii in momentele controversate si faulturi, respecta regulile stabilite de ei insisi.
Jucatorii pun accent pe dreptatea si corectitudinea jocului. Aceste principii trebuie sa fie mai importante decat dorinta de a castiga. In primul rand, jocul se bazeaza pe distractie, pe bucuria jocului in sine si corectitudinea jocului sportiv. Chiar de aceea este un bun obicei faptul ca jucatorii dupa terminarea meciului se aseaza cateva minute pe iarba, unde vorbesc despre joc si isi consolideza relatiile.