artizanat

Violeta Karmen Roman


Singurul mester popular, si probabil singura romanca ce lucreaza dantela in tehnica frivolite sau dantela cu suveica, din care se fac obiecte extrem de fine. Dantela facuta cu atata indemanare de brasoveanca din Feldioara a fost catalogata drept arta si a ajuns sa fie cautata la orice targ din tara.
A facut parte din grupul celor cei 50 de artizani romani implicati in proiectul 100%.RO initiat in anul 2011 de designerul francez Philippe Guilet, in cadrul colectiei de moda lansate de acesta, dantelareasa din Feldioara participand cu doua creatii vestimentare intitulate ,,Constantina" si ,,Luminita".
Din anul 2013, a fost aleasa membra a ,,Academiei Artelor Traditionale" din Romania, for cultural ce reuneste cei mai valorosi mesteri populari din tara noastra.
Dantela frivolite sau dantela cu suveica este o tehnica de lucru manual prin care, dintr-o varietate de noduri si bucle care formeaza cand cercuri, cand jumatati de cercuri, se obtine o dantela fina si in acelasi timp rezistenta.

 

De ce recomanda Carmen?

Am o admiratie speciala pentru doamna Roman, a „furat” mestesugul dantelariei de la o sasoaica si l-a facut cunoscut si apreciat in toata tara. Stie sa croseteze, sa coasa, sa brodeze, sa urzeasca si sa teasa la razboi, indeletniciri traditionale ale femeilor din Ardeal, insa pentru mine cele mai impresionante raman obiectele facute din dantela.